top of page

Alt om feriedager ved årsskiftet: Overføring, utbetaling og unntak

2024 er snart historie, og vi står på tampen av et nytt ferskt år. Et nytt år betyr også et nytt ferieår, og nye feriedager som skal tildeles til dine ansatte. Men hva med de ansatte som ikke har avviklet årets ferie innen champagnen sprettes og nyttårsrakettene sender oss inn i det nye året?


Ferieloven er ganske tydelig på at alle ansatte har krav på 4 uker og 1 dag ferie. Loven bruker begrepet virkedager (mandag-lørdag), mens i det daglige omtaler vi kun reelle arbeidsdager som ferie. Det vil si at alle ansatte har krav på 25 virkedager ferie, eller 21 arbeidsdager ferie, alt ettersom hvilket begrep man benytter. 

 

Mange selskaper har i dag totalt 5 uker ferie ila et år. De dagene som overstiger ferielovens bestemmelser kaller man derfor avtalefestet ferie. Differansen på 4 dager er altså ikke lovpålagt, men gjerne regulert i interne avtaler eller tariffavtaler. I tillegg har ansatte som fyller 60 år i ferieåret, lovbestemt rett til 1 uke ekstra ferie, som er regulert i ferieloven.

 

I behandlingen av feriedager, er det i noen tilfeller nyttig å skille på dager som er lovbestemt og dager som er avtalefestet. Ferieloven regulerer arbeidsgivers ansvar på å sørge for at de ansatte avvikler lovbestemt ferie ila året, OG arbeidstakers plikt til å gjennomføre lovbestemt ferie. Med andre ord er utgangspunktet at alle ansatte skal avvikle de tildelte lovbestemte feriedagene i løpet av ferieåret. Allikevel er det mange ansatte som, ved årets slutt, står igjen med en feriedagssaldo man må ta stilling til. Hvordan man behandler dette avhenger litt av antall dager, samt hva som ligger i avtaler eller vanlig praksis i selskapet. 

 

Lovlig overføring av feriedager

Ferieloven åpner for at arbeidstaker kan få overført inntil to uker av den lovbestemte ferien til neste ferieår, etter skriftlig avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Den ansatte kan, i mange tilfeller, også overføre de avtalefestede dagene, så fremt det motsatte ikke er regulert i avtalen som omhandler disse dagene. Den ansatte kan dermed, ved avtalefestet ferie, overføre inntil 14 feriedager til påfølgende ferieår. 


«Ulovlig» overføring av feriedager

Selv om ferieloven og evt. tariffavtaler/interne avtaler kun tillater overføring av inntil 10 + 4 dager, vil ikke eventuelle feriedager utover dette strykes. Dersom den ansatte ikke har avviklet tilstrekkelig antall lovbestemte feriedager i løpet av året, skal disse uansett overføres til neste ferieår. Det er ikke lov å stryke dagene, og merk at arbeidsgiver i dette tilfellet kan bli erstatningsansvarlig ovenfor arbeidstaker.


Utbetale/selge ikke-avviklede dager

Fra tid til annen kan man treffe på ansatte som ønsker ikke-avviklede feriedager utbetalt, eller arbeidsgiver som ser dette som en grei løsning for å få ned en saldo som har bygget seg litt for stor. Her er det viktig å skille på de lovfestede og avtalefestede dagene. De lovfestede feriedagene, kan man ikke, under noen omstendigheter, utbetale, selge eller stryke. Det er et minstekrav at feriedager den ansatte har krav på, SKAL avvikles. Det finnes allikevel et par avvik, noe vi skal se på litt lenger ned. 


De avtalefestede dagene kan man, i noen tilfeller, utbetale. Dette avhenger allikevel av om avtalen som omhandler disse dagene, også omhandler eventuell utbetaling, eller om vanlig praksis i selskapet har vært det ene eller det andre. Her spiller prinsippet om likhet for alle ansatte inn. Skal dagene utbetales, bør det være en klar enighet mellom den ansatte og arbeidsgiver, og min anbefaling er at initiativet bør komme fra den ansatte selv.

 

Unntak

Selv om ferieloven er ganske streng når det gjelder overføring og avvikling av feriedager, finnes det noen unntak; 

  • Ansatte som er i foreldrepermisjon eller under sykmelding, hvor det ikke er praktisk eller mulig å avvikle ferie, kan få hele eller deler av ferien overført til neste år, uten begrensning. 

  • Ansatte som slutter i selskapet, og har feriedager til gode som allerede er trukket for, skal ha disse utbetalt i forbindelse med utbetaling av sluttoppgjør. Den ansatte er da i utgangspunktet pliktig til å avvikle ferien hos ny arbeidsgiver, innenfor en viss ramme ut i fra når på året den ansatte begynner.

 

Anbefalinger for arbeidsgiver

Som arbeidsgiver bør du ha et kontinuerlig fokus på avvikling av feriedager gjennom året. Det er for sent å mase på at den ansatte skal avvikle ferie når kalenderen bikker desember. Hold derfor fokuset oppe gjennom året, og sørg for at de ansatte får mulighet til å gjennomføre de dagene de har krav på. Husk at du som arbeidsgiver har styringsrett! 

 

Dersom du har ansatte som skal overføre ferie, sørg for å inngå en avtale om dette skriftlig. Vi anbefaler at det benyttes et skjema som fylles ut av den ansatte og signeres av både ansatt og leder. Skjemaet bør lagres i en personalmappe for å sikre at eventuelle neste leder, HR eller lignende også kan finne dette ved en kontroll fra Arbeidstilsynet. 


Dersom den ansatte skal overføre ferie, lag interne rammer på at disse feriedagene skal avvikles før hovedferieperioden året etter. Da sikrer du at feriedagene ikke bare utsettes videre, og at feriedagssaldoen ikke bygger seg opp over tid. Om den ansatte «sparer» ferie fordi hen f.eks. skal på en lengre ferietur neste år, bør det være en god dialog mellom arbeidstaker og nærmeste leder på dette (og gjerne skriftlig).



Dette blogginnlegget er skrevet av:


Mari Barlund Dysthe

Teamleder og forretningspartner

97 64 55 91




Comments


bottom of page