Det er høst og tiden er inne for å sette i gang med budsjettarbeid for neste driftsår.
Et budsjett forteller hva vi tror kommer til å skje, altså et forventet regnskap. Det skal ut fra fastlagte rammer vise hva bedriften kan forvente å oppnå innenfor den tiden som er fastsatt i budsjettet. Man forsøker å forutsi hvordan den økonomiske fremtiden vil bli. Dette er en viktig del av strategiarbeidet der man må løfte blikket. Jo mer og dypere innsikt du har som grunnlag, desto bedre fungerer budsjettet som styringsverktøy.
En forutsetning for god drift og å unngå konkurs, er å ha tilstrekkelig likviditet.
Likviditetsbudsjettet viser pengestrømmen inn og ut av bedriften. Herav vil likviditetsbehovet fremkomme i budsjettet, og man kan identifisere hvilke måneder og perioder likviditeten er dårlig, slik at man kan være i forkant og gjøre tiltak for å bedre denne. Klarer bedriften å betale løpende utgifter? Resultatbudsjettet har som mål å si noe om lønnsomheten i bedriften, altså om den går med overskudd eller underskudd.
Planleggingsfasen
I planleggingsfasen blir man tvunget til å se fremover, identifisere kommende scenarioer både på inntekt, kostnader, bemanning, omsetning, produktutvikling og prisutvikling, konkurrenter og marked. Det ligger både interne og eksterne forutsetninger som påvirker driften, både de vi kan påvirke og ikke.
Budsjettutarbeidelsen Det er flere måter å utarbeide budsjett på. Den vanligste er å ta utgangspunkt i historiske tall fra regnskapet og justere disse (legge til/trekke fra). Man kan også starte helt fra bunnen og jobbe seg fremover, eller ta utgangspunkt i et gitt resultat og fordele inntekter og kostnader ut fra dette.
Budsjettkontrollen I selve budsjettperioden styres aktivitetene delvis av budsjettet. Hver måned bør oppnådd resultat (regnskapstallene) måles mot budsjett. Avvik i perioden og for budsjettåret bør få stor oppmerksomhet. Avvikene vil normalt medføre at det blir iverksatt korrigerende tiltak.
Prognoser bygger på historiske regnskapstall fra tidligere perioder og budsjetter for fremtidige perioder. Dette gir et tydelig bilde av den økonomiske utviklingen. Etter hvert som forutsetningene endrer seg, kan prognosene justeres for å reflektere disse endringene.
Ha fokus på dette i budsjettprosessen
Er salget for optimistisk? Unngå «volumsyke».
Hvor mye kan salget svikte før nullpunktomsetningen (den omsetningen som gjør at vi dekker våre kostnader) nås?
Har bruttofortjenesten endret seg fra i fjor? Hva er årsaken?
Er finansieringsstrukturen tilfredsstillende?
Er egenkapitalandelen tilfredsstillende?
Hvordan blir kapitalbehovet gjennom perioden?
Er det budsjettert tilstrekkelig med kostnader til vedlikehold, produktutvikling og markedsføring?
Årsaker til endringer i lønnskostnader? (endring bemanning, lønnsjusteringer etc.)
Renteinntekter/Rentekostnader
Er avskrivningene hensyntatt? Også avskrivninger på fremtidige investeringer.
3 ting du bør huske etter å ha lest dette:
Budsjettering er en viktig del av strategiprosessen.
Likviditetsbudsjettet er et nødvendig verktøy for å være i forkant, og forebygge betalingsproblemer og konkurs.
Sørg for å ha oppdaterte regnskapstall slik at du kan være tett på budsjett og prognoser og gjøre nødvendige tiltak underveis.
Kontakt Frisikt Økonomi på 61 14 13 30, eller post@frisikt.no hvis du ønsker bistand med budsjettering.
Vil du bli kontaktet av oss?
Dette blogginnlegget er skrevet av:
Siri Fjellheim Karlsen
Statsautorisert regnskapsfører Utvidet erfaring innen lønn og HR
Comments