Likestilling og kompetanse i styrer er sentrale temaer for å sikre en bærekraftig og effektiv bedriftsledelse i Norge. I 2023 ble det vedtatt en ny lovendring i Aksjeloven §6-11 a og b som stiller tydelige krav til kjønnsbalanse i styrer hos norske selskaper, samtidig som det understrekes viktigheten av kompetanse blant styremedlemmene. Denne kombinasjonen styrker ikke bare likestilling, men også styrets evne til å ta strategisk riktige beslutninger. Mens krav om kjønnsbalanse lenge har vært gjeldende for de aller største foretakene, vil lovendringen nå omfatte langt flere virksomheter og stille enda strengere krav til sammensetningen av styrer.
Hva sier loven?
Den nye lovendringen i Aksjeloven §6-11 a og b, fastsetter at styrer i selskaper må ha en viss minimumsrepresentasjon av begge kjønn, avhengig av styrets totale størrelse. Lovens bestemmelse sier som følger;
Aksjeloven § 6-11;
(1) Bestemmelsene i denne paragrafen gjelder for aksjeselskaper som på balansedagen for årsregnskapet enten har driftsinntekter og finansinntekter som samlet er større enn 50 millioner kroner, eller som har flere enn 30 ansatte. Antall ansatte etter første punktum skal beregnes på samme måte som etter § 6-4.
Oversikt over kjønnssammensetning, etter Aksjeloven § 6-11 (2);
Tre eller fire medlemmer: maksimalt to kan ha samme kjønn.
Fem eller seks medlemmer: maksimalt tre medlemmer kan ha samme kjønn.
Sju medlemmer: maksimalt fire medlemmer kan ha samme kjønn.
Åtte medlemmer: maksimalt fem medlemmer kan ha samme kjønn.
Ni eller flere medlemmer: maksimalt 60 prosent av styremedlemmene kan ha samme kjønn.
I tillegg påpeker loven at styrer bør ha medlemmer med relevant kompetanse og erfaring for å kunne utføre sitt arbeid på en effektiv måte. Dette inkluderer kunnskap om selskapets bransje, strategisk ledelse, og finansiell innsikt.
Det er foreslått en gradvis innføring, og først ut er det selskaper med omsetning over 100 millioner kroner som hadde frist 31.12.24 på å implementere endringene. Deretter vil kravene gjelde for selskaper med over 50 ansatte, som har frist til 30. juni 2025. Etter dette vil kravene utvides årlig, slik at lovendringene gradvis vil gjelde flere virksomheter.
Hvorfor er disse endringene viktige?
1. Bedre beslutningsgrunnlag
Mangfold i styrer bidrar til bedre beslutninger. En balansert kjønnsfordeling sikrer et bredere spekter av perspektiver, mens kompetansekravene styrker kvaliteten på diskusjoner og strategiske valg.
2. Likestilling og rettferdighet
Kravene til kjønnsbalanse adresserer historisk underrepresentasjon av kvinner i styrer. Dette tiltaket sikrer rettferdig tilgang til lederroller samtidig som det legger vekt på kvalifikasjoner og meritter.
3. Styrket selskapsstyring
Ved å kombinere mangfold og kompetansekrav, blir styrer bedre rustet til å håndtere komplekse utfordringer. Dette skaper en mer robust og fremtidsrettet selskapsstyring.
Utfordringer ved implementering
Selv om lovendringen er et steg i riktig retning, finnes det utfordringer knyttet til implementeringen:
Rekruttering: Små selskaper kan oppleve vansker med å finne kvalifiserte kandidater som oppfyller både kjønns- og kompetansekravene.
Kulturendring: For selskaper som tidligere har hatt homogene styrer, kan overgangen til økt mangfold og kompetanse ta tid.
Praktisk oppfølging: Myndighetene må overvåke at lovens krav etterleves, og selskaper må dokumentere hvordan de oppfyller disse.
Den nye loven i Aksjeloven §6-11a) og b) markerer en milepæl i norsk selskapsstyring. Dette er ikke bare en seier for likestilling, men også for bedre styring og verdiskaping i norske selskaper.
Hva så om loven ikke følges?
Styret er selskapets obligatoriske selskapsorgan. Konsekvensene av et ulovlig sammensatt styre er at styret er ugyldig valgt, og som utgangspunkt har ikke styret myndighet til å representere selskapet utad, ei mulighet til å foreta rettslige handlinger på selskapets vegne. Dette gjelder for eksempel inngåelse av avtaler. I ytterste konsekvens kan selskaper som ikke oppfyller lovens krav til kjønnsbalanse tvangsoppløses.
Våre rådgivere står klare til å gi deg verdifulle råd som kan hjelpe deg på veien videre. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale! Send oss en e-post på radgivning@frisikt.no eller ring oss på 91 73 33 12.
Vil du bli kontaktet av oss?
Komentar